poza silviu grecu200

 Lector univ. dr. Silviu Grecu

email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

CV academic


 

Lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, Universitatea „Al.I.Cuza” din Iaşi. Din anul 2011 deţine titlul de doctor în ştiinţele politice cu o teză de modelare cantitativă a proceselor de consolidare democratică. Este titularul cursurilor de Analiza comparată a sistemelor politice (specializarea Relaţii Internaţionale şi Studii Europene), Probleme social-politice ale lumii contemporane (specializarea Ştiinţe Politice), Metode de cercetare în ştiinţele politice (studii universitare de masterat). De asemenea, mai susţine seminarii în cadrul disciplinelor Metode de cercetare în ştiinţele politice şi relaţii internaţionale (în cadrul specializărilor Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale şi Studii Europene), Statistică aplicată (specializarea Ştiinţe Politice) şi Sisteme politice comparate (studii universitare de masterat). Coordonează lucrări de licenţă şi disertaţie în domeniul analizei comparate a sistemelor politice şi în sfera studiilor de consolidare democratică. Din anul 2014 este membru în cadrul ARRISE (Asociaţia Română de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene) iar din anul 2010 membru în cadrul Asociaţiei de Filosofie de Limbă Franceză, filiala Iaşi. Din anul 2008 este redactor în cadrul Analelor Universităţii „Al.I.Cuza”, secţiunea Ştiinţe Politice, iar din anul 2012 este colaborator în cadrul seriei Studii de Geografie Politică, coordonată de prof.univ.dr. Corneliu Iaţu.
Cărţi publicate: Modele de analiză în consolidarea democratică. Perspective comparate în Europa Centrală şi de Est, Ed. Universităţii „Al.I.Cuza”, Iaşi, 2012; Democraţie şi comportamente electorale în România,  Ed. Universităţii „Al.I.Cuza”, Iaşi, 2012 ( în colaborare cu Corneliu Iaţu, Ionel Boamfă, Ciprian Alupului); Atlasul Electoral al României (1990-2009), Ed. Universităţii „Al.I.Cuza”, Iaşi, 2013 ( în colaborare cu Corneliu Iaţu- coordonator).
Studii reprezentative publicate: 2014. The instability of european Union? A quantitative approach, în Eastern Journal of European Studies (în colaborare cu Diana Mărgărit),2013. Civil Action, Institutional Transparency and Democratic Order. Statistical Analysis în Interdisciplinary Approaches in Social Sciences. 2011. Analiza comparată a proceselor de consolidare democratică din spaţiul est-european. Diagnoza unui proces în România şi Republica Moldova, în Spaţiul românesc între democraţie şi totalitarism. 2011. Civil society- a catalyst for democratic consolidation. Some empirical aspects of the centrifugal model,în Analele Ştiinţifice ale Universităţii „Al.I.Cuza”.  2011. Echilibru partinic şi reprezentare electorală în democraţiile estice, în Sfera Politicii, nr.162. 2011. Quantitative Estimation in Democratic Consolidation: Romanian Case în Political Methods: Quantitative Methods E Journal. 2010. Analiza dinamicii politice prin metode cantitative. Modele de consolidare democratică din spaţiul est-european, în Inovare şi Dezvoltare în Programele Doctorale şi Graduale Universitare pentru adaptarea cercetării ştiinţifice la nevoile societăţii cunoaşterii. 2008. Teoretic şi empiric în epistemologia ştiinţelor politice în Analele Ştiinţifice ale Universităţii „Al.I.Cuza”. 2007. Repere epistemologice în cunoaşterea politică în Analele Ştiinţifice ale Universităţii „Al.I.Cuza”, Iaşi. De asemenea a mai publicat articole în Dicţionarul de scriitori nord-americani, Ed. Institutul European, Iaşi, precum şi în cadrul unor volume colective din cadrul conferinţelor de specialitate.

 

Granturi/ Proiecte de cercetare: Din anul 2008 a făcut parte în cadrul a două proiecte de cercetare ştiinţifică în cadrul E- Government in Romanian Cities (2008)CNCSIS 1355 şi Geografia Electorală postrevoluţionară a României. Teritorialitate politică şi comportament electoral ( 2010-2011). A mai beneficiat de o bursă de cercetare doctorală în perioada 2008-2011, în prezent fiind beneficiarul unei burse de cercetare postdoctorală în cadrul Institutului de cercetări Economice şi Sociale „Ghe. Zane”, Academia Română, filiala Iaşi cu proiectul Democraţiile estice şi provocările geopolitice contemporane.

Stagii de pregătire şi mobilităţi internaţionale: A beneficiat de omobilitate de cercetare pentru elaborarea tezei de doctorat la Université des Sciences et des Technologies Lille 1, Faculté de Sciences Economiques et Sociales, Lille, Franţa (2010) şi de un curs de specializare postuniversitară în Evaluarea de Politici Europene la Centro Superior de Estudio de Gestion, Universidad Complutense, Madrid, Spania (2013).

Domenii de cercetare şi interes academic: Metodologia cantitativă în ştiinţele politice, Statistica matematică aplicată în ştiinţele politice, Sisteme politice comparate, Analiza comportamentului social-politic şi  Epistemologia ştiinţelor sociale. 

Go to top