Studenți
Conţinutul contractelor anuale de studii
Din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice
Conţinutul contractelor anuale de studii reglementează parcurgerea planurilor anuale de învăţământ în sistemul de credite transferabile, relevând echivalenţa integrală cu forma de învăţământ de zi. Planurile de învăţământ sunt avizate de către Consiliul Facultăţii și aprobate anual de către Senatul Universității.
Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice aplică în evaluarea activităţii studenţilor Sistemul European de Credite Transferabile - ECTS (European Credit Transfer System). Creditele sunt valori numerice alocate unor unităţi de cursuri şi unor activităţi precise dintr-un semestru. Numărul de credite reflectă cantitatea de muncă, sub toate aspectele ei (curs, seminar, lucrări de laborator, proiecte, practică, studiu individual etc.), investită de student pentru însuşirea unei discipline.
Unitatea de bază în planul de învăţământ este semestrul cu 14 săptămâni de activitate didactică şi 2 săptămâni sesiune de examene, care se completeaza cu o sesiune de examene de restanţe.
Numărul de credite care trebuie obţinute într-un semestru de 14 săptămâni este 30, la care se pot adăuga creditele obţinute pentru discipline facultative.
Planurile de învăţământ conţin discipline obligatorii, discipline opţionale şi discipline facultative. Durata standard de studiu a unei discipline este de un semestru.
Disciplinele obligatorii au în vedere acumularea de către studenţi a cunoştinţelor de bază, specifice domeniului.
Disciplinele opţionale vizează aprofundarea unor direcţii particulare, precum şi specializarea studentilor. Opţiunile studenţilor pentru cursurile opţionale se fac până la sfârşitul sesiunii de examene premergătoare semestrului în care sunt ţinute.
Disciplinele facultative sunt discipline oferite atat din domeniul de specializare, cat şi din alte domenii. Rezultatele de la aceste discipline vor fi trecute în registrul matricol şi în suplimentul la diplomă al studenţtilor. Studenţii se pot înscrie la orice curs facultativ oferit de universitate.
Formele de evaluare prevăzute în planul de învăţământ sunt: examen, colocviu, verificare pe parcurs si proiect si sunt stabilite pentru fiecare disciplină în parte.
Se pot prezenta la examenul de finalizare a studiilor studenţii care au parcurs integral planul de învăţământ prevăzut pentru specializarea respectivă. Examenul de licență/diplomă, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, se susține pe baza unei metodologii aprobate anual de Senat și elaborate în conformitate cu Ordinul Ministrului de resort privind cadrul general de organizare a examenelor de finalizare a studiilor în învățământul superior.
Învăţământul la distanţă
Învăţământul la distanţă are ca obiectiv formarea iniţială şi formarea continuă a persoanelor adulte într-un sistem flexibil, fără întreruperea activităţii profesionale pe care o desfăşoară în mod obişnuit.
Fiecare modul de învăţământ la distanţă corespunde unui modul de învăţământ de zi existent. Planul de învăţământ pentru forma la distanţă este identic planului de învăţământ pentru forma de zi.
Gestionarea modulelor de învăţământ la distanţă este asigurată de către DIDIFRFC/UAIC.
Activitatea Departamentului de Învăţământ la Distanţă este finanţată din resursele proprii, obţinute din taxele de şcolarizare, donaţii, sponsorizări, activităţi de producţie etc.