Prezentarea Facultății de Filosofie şi Știinţe Social-Politice

Scurt istoric

Palatul Universitar

Facultatea de Filosofie a fost creata in 1856, in conformitate cu principiile stabilite prin Legea din 1851 privind organizarea invatamantului public din Moldova. Alaturi de Facultatile de Teologie si de Drept, ea a reprezentat punctul de plecare al fondarii Universitatii din Iasi de la 1 octombrie 1860.

In anul 1990, Facultatea de Filosofie s-a constituit ca facultate autonoma in cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, conform noilor dispozitii privind invatamantul superior romanesc. Din 2008 Facultatea de Filosofie îşi schinbă Cladirea universitatii 1897numele în Facultatea de Filosofie şi Știinţe Social-Politice pentru a surprinde mai bine dezvoltarea celor două domenii fundamentale: ştiinţe umaniste şi ştiinţe social-politice.

Facultatea de Filosofie şi Știinţe Social-Politice are o tradiţie bogată, rezultate remarcabile în domeniile învăţământ şi cercetare şi relaţii internaţionale, benefice pentru studenţi şi cadre didactice. Aici s-au manifestat personalităţi remarcabile printre care s-au numărat: Titu Maiorescu, Vasile Conta, Simion Barnutiu, Dimitrie Gusti, Stefan Zeletin, Ion Petrovici, Mihai Ralea, Petre Andrei, Alexandru Claudian, Stefan Barsanescu, Vasile Pavelcu, Petre Botezatu, Ernest Stere.

  

 

Departamente şi programe de studii

În prezent Facultatea de Filosofie şi Știinţe Social-Politice este formată din şapte departamente care gestionează şapte programe de licenţă la zi, trei programe de licenţă la ID, 11 programe de masterat şi patru specializări la doctorat

Departamentul de Filosofie

Licenţă: Filosofie

Masterat: Filosofie Aplicată şi Management Cultural

Departamentul de Sociologie şi Asistenţă Socială

Licenţă: Sociologie

Licenţă: Asistenţă Socială (IF , ID)

Licenţă: Resurse Umane

Masterat: Sociologia Organizațiilor și a Resurselor Umane

Masterat: Securitate Comunitară şi Controlul Violenţei

Masterat: Familia şi Managementul Resurselor Familiale

Masterat: Probaţiune, Mediere şi Asistenţa Socială a Victimelor Infracţiunilor

Masterat: Supervizare şi planificare socială

Masterat:  Lifelong Well-Being and Healthy Ageing 

Departamentul de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene

Licenţă: Ştiinţe Politice

Licenţă: Relaţii Internaţionale şi Studii Europene

Masterat: Politici Publice şi Management Instituţional

Masterat: Studii de Dezvoltare Internaţională

Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării şi Relaţii Publice

Licenţă: Comunicare şi Relaţii Publice

Masterat: Relaţii publice şi publicitate

Departamentul de Cercetare

Şcoala doctorală

Doctorat: Filosofie

Doctorat: Sociologie

Doctorat: Ştiinţe politice

Doctorat: Ştiinţe ale Comunicării

 

Relaţii internaţionale

Facultatea de Filosofie şi Știinţe Social-Politice are parteneriate cu o serie instituţii precum: Centrul International de Cercetare si Studii Interdisciplinare din Paris (Franţa), Facultatea "Jean Monnet" a Universitatii Paris-Sud Orsay (Franţa), Universitatea de Stiinte Sociale Toulouse I (Franţa), Universitatea de Stiinte Tehnologice Lille I (Franţa), Universitatea Libera din Bruxelles (Belgia), Universitatea "Seraphicum" din Roma (Italia), Universitatea din Konstanz (Germania), Institutul de Stiinte Sociale din La Haye, Universitatea "Central England" din Birmingham (Marea Britanie), Universitatea Hudersfield (Marea Britanie).

 

Identitate vizuală

Facultatea de Filosofie şi Știinţe Social-Politice, alături de celalte facultăţi, reprezintă inima Universităţii. Dincolo de apartenenţa la acelaşi întreg, Facultatea de Filosofie şi Știinţe Social-Politice are o identitate distinctă. Acest aspect s-a dorit a fi reliefat prin elaborarea stemei facultăţii în anul 2009.

 

Facultatea de Filosofie și Științe Social-PoliticeDescriere:

Scut francez modern, scartelat. În câmpurile 1 şi 4, armele Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. În câmpurile 2 şi 3, pe roşu, o cucuvea de aur sprijinind cu aripa dreaptă o carte deschisă, de argint.

Semnificaţie:

Stema Universităţii indică apartenenţa Facultăţii la această instituţie.

Cucuveaua este pasărea consacrată a Athenei, zeiţa înţelepciunii la grecii antici, cei care au pus şi bazele Filosofiei; simbolul heraldic redă şi etimologia disciplinei („philos”- iubire de; „sophia” - inţelepciune). Pasărea este reprezentată pentru prima dată pe drapelul şi sigiliul Facultăţii de Filosofie din Iaşi de la 1855.

 

 

 

Go to top