Despre Facultate
Prezentarea Facultății de Filosofie şi Știinţe Social-Politice
Scurt istoric
Facultatea de Filosofie a fost creata in 1856, in conformitate cu principiile stabilite prin Legea din 1851 privind organizarea invatamantului public din Moldova. Alaturi de Facultatile de Teologie si de Drept, ea a reprezentat punctul de plecare al fondarii Universitatii din Iasi de la 1 octombrie 1860.
In anul 1990, Facultatea de Filosofie s-a constituit ca facultate autonoma in cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, conform noilor dispozitii privind invatamantul superior romanesc. Din 2008 Facultatea de Filosofie îşi schinbă numele în Facultatea de Filosofie şi Știinţe Social-Politice pentru a surprinde mai bine dezvoltarea celor două domenii fundamentale: ştiinţe umaniste şi ştiinţe social-politice.
Facultatea de Filosofie şi Știinţe Social-Politice are o tradiţie bogată, rezultate remarcabile în domeniile învăţământ şi cercetare şi relaţii internaţionale, benefice pentru studenţi şi cadre didactice.Aici s-au manifestat personalități remarcabile printre care s-au numărat: Titu Maiorescu, Vasile Conta, Simion Bărnuțiu, Dimitrie Gusti, Stefan Zeletin, Ion Petrovici, Mihai Ralea, Petre Andrei, Alexandru Claudian, Ștefan Bârsănescu, Vasile Pavelcu, Petre Botezatu, Ernest Stere. În aceeași măsură, generațiile mai apropiate s-au bucurat de prezența la catedră a unor personalități precum Titus Raveica, Teodor Dima, Ștefan Afloroaei, Vasile Miftode, Petre Dumitrescu, Anton Carpinshi, George Poede sau Constantin Sălăvăstru.
Departamente şi programe de studii
În prezent Facultatea de Filosofie şi Știinţe Social-Politice este formată din şapte departamente care gestionează şapte programe de licenţă la zi, trei programe de licenţă la ID, 11 programe de masterat şi patru specializări la doctorat
Departamentul de Filosofie
Licenţă: Filosofie
Masterat: Filosofie Aplicată şi Management Cultural
Departamentul de Sociologie şi Asistenţă Socială
Licenţă: Sociologie
Licenţă: Asistenţă Socială (IF , ID)
Licenţă: Resurse Umane
Masterat: Sociologia Organizațiilor și a Resurselor Umane
Masterat: Securitate Comunitară şi Controlul Violenţei
Masterat: Familia şi Managementul Resurselor Familiale
Masterat: Probaţiune, Mediere şi Asistenţa Socială a Victimelor Infracţiunilor
Masterat: Supervizare şi planificare socială
Masterat: Lifelong Well-Being and Healthy Ageing
Departamentul de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene
Licenţă: Ştiinţe Politice
Licenţă: Relaţii Internaţionale şi Studii Europene
Masterat: Politici Publice şi Management Instituţional
Masterat: Studii de Dezvoltare Internaţională
Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării şi Relaţii Publice
Licenţă: Comunicare şi Relaţii Publice
Masterat: Relaţii publice şi publicitate
Departamentul de Cercetare
Şcoala doctorală
Doctorat: Filosofie
Doctorat: Sociologie
Doctorat: Ştiinţe politice
Doctorat: Ştiinţe ale Comunicării
Relaţii internaţionale
Facultatea de Filosofie şi Știinţe Social-Politice are parteneriate cu o serie instituţii precum: Centrul International de Cercetare si Studii Interdisciplinare din Paris (Franţa), Facultatea "Jean Monnet" a Universitatii Paris-Sud Orsay (Franţa), Universitatea de Stiinte Sociale Toulouse I (Franţa), Universitatea de Stiinte Tehnologice Lille I (Franţa), Universitatea Libera din Bruxelles (Belgia), Universitatea "Seraphicum" din Roma (Italia), Universitatea din Konstanz (Germania), Institutul de Stiinte Sociale din La Haye, Universitatea "Central England" din Birmingham (Marea Britanie), Universitatea Hudersfield (Marea Britanie).
Identitate vizuală
Facultatea de Filosofie şi Știinţe Social-Politice, alături de celalte facultăţi, reprezintă inima Universităţii. Dincolo de apartenenţa la acelaşi întreg, Facultatea de Filosofie şi Știinţe Social-Politice are o identitate distinctă. Acest aspect s-a dorit a fi reliefat prin elaborarea stemei facultăţii în anul 2009.
Descriere:
Scut francez modern, scartelat. În câmpurile 1 şi 4, armele Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. În câmpurile 2 şi 3, pe roşu, o cucuvea de aur sprijinind cu aripa dreaptă o carte deschisă, de argint.
Semnificaţie:
Stema Universităţii indică apartenenţa Facultăţii la această instituţie.
Cucuveaua este pasărea consacrată a Athenei, zeiţa înţelepciunii la grecii antici, cei care au pus şi bazele Filosofiei; simbolul heraldic redă şi etimologia disciplinei („philos”- iubire de; „sophia” - inţelepciune). Pasărea este reprezentată pentru prima dată pe drapelul şi sigiliul Facultăţii de Filosofie din Iaşi de la 1855.