Studenți
Procedura de evaluare a cunostintelor studenţilor pentru forma de învăţământ ID
Procedura de evaluare a cunostintelor studenţilor pentru forma de învăţământ ID
Evaluarea cunoştinţelor studenţilor se realizează exclusiv în cadrul delimitat de prezenta procedură. Procedura este elaborată în concordanţă cu Regulamentul Studiilor universitare de licenţă din Universitatea Alexandru I. Cuza din Iaşi.
- Forma de evaluare a cunoştinţelor studenţilor este prevăzută în planurile de învăţământ şi în programa analitică a fiecărei discipline .
- Fiecare activitate didactică cuprinsă în planul de învăţământ al unei specializări se încheie cu o evaluare.
- Evaluarea finală a studenţilor la fiecare activitate didactică se realizează:
- la disciplinele obligatorii cuprinse în planul de învăţăm ânt al specializării pe care studentul o urmează;
- la disciplinele opţionale şi facultative cuprinse în planurile de învăţământ ale specializării, discipline pentru care studentul şi- a exprimat opţiunea în scris.
- Formele de evaluare, criteriile de acordare a notelor, acoperirea creditelor, bibliografia necesară etc. sunt stabilite de către coordonatorul de disciplina, aprobate în colectivele sau departamentele de specialitate şi aduse la cunoştinţa studenţilor la începutul semestrului în care se studiază disciplina. Ele rămân aceleaşi pe întreaga durată a semestrului.
- Fiecare coordonator de disciplina va mentiona explicit în programa analitică modalităţile în care se va realiza evaluarea, exigenţele pe care trebuie să le îndeplinească studenţii pentru a se putea prezenta la activitatea de evaluare. Programele analitice trebuie aduse la cunoştinţa studentului la începutul semestrului în care se studiază disciplina.
- Evaluarea se realizează de către o comisie formată din coordonatorul de disciplină şi tutore sau, în cazuri speciale, un alt cadru didactic desemnat de şeful de departament.
- Evaluarea cunoştinţelor prin proba scrisă se face cu toţi studenţii unei serii/an de studiu în aceeaşi zi şi în aceeaşi sală, în prezenţa membrilor comisiei de evaluare.
- Evaluarea cunoştinţelor prin proba orală se face pe baza unui bilet extras de student din setul de bilete de examen pregătite de coordonatorul de disciplină. Evaluarea studentului se face în prezenţa membrilor comisiei şi a încă cel puţin doi studenţi. Timpul alocat fiecărui student este de 20 de minute.
- Rezultatele evaluării se concretizează în note de la 1 la 10, exprimate în numere întregi, nota minimă de promovare fiind 5.
- Orice student beneficiază, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, de posibilitatea de a se prezenta, în mod gratuit, la două evaluări finale. Prin rezultat final al evaluării se înţelege media aritmetică între:
- media evaluărilor pe parcursul unui semestru;
- nota obţinută în sesiunea de evaluare/reevaluare.
- Studentul care nu a promovat disciplina în urma celor doua evaluări gratuite poate susţine, în baza unei cereri scrise, reevaluarea cu taxă.
- Un student poate beneficia, într -un semestru universitar, de două măriri de notă; aceasta se va susţine numai în semestrul respectiv. În acest caz, rezultatul reexaminării nu poate conduce la scăderea notei obţinută anterior. În urma reevaluării pentru mărirea notei, rezultatul se modifică numai atunci când nota este mai mare decât cea anterioară şi se concretizează în nota dată de comisia de examinare. Reevaluarea pentru mărirea notei este gratuită .
- Dacă studentul consideră că a fost apreciat incorect, el poate adresa o cerere decanului facultăţii, prin care să solicite reevaluarea de către o nouă comisie. Decanul facultăţii poate aproba o astfel de cerere, comisia nou constituită incluzând în mod obligatoriu şi coordonatorul disciplinei. Contestaţiile pot fi făcute în termen de maxim 48 de ore de la data afişării rezultatelor în sistemul E-SIMS. La probele orale nu se admit contestaţii.
- Studentul care a luat minimum nota 5 (cinci) a acumulat, în mod necesar, şi creditele alocate disciplinei respective.
- Punctajul unui student la finele semestrului se obţine prin însumarea punctelor la disciplinele promovate. Un an de studiu este considerat promovat dacă studentul a obţinut cel puţin nota 5 (cinci) la toate disciplinele obligatorii şi la cele opţionale pentru care s-a înscris şi a acumulat numărul de credite prevăzut în planul de învăţământ.
- Numărul de credite pentru un semestru la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi este de 30.
- Data exactă a evaluărilor se aduce la cunoştinţa studenţilor cu cel puţin două săptămâni înainte prin afişarea la avizierul secretariatului şi pe site-ul Facultăţii.
- În ziua evaluării unul dintre cei doi membri ai comisiei ridică de la secretariatul facultăţii catalogul care trebuie să cuprindă informaţii privind: specializarea, denumirea disciplinei, numărul de credite, numele coordonatorului de disciplină, forma de examinare, anul universitar, semestrul, anul de studiu, seria, grupa, data susţinerii examenului,numele studenţilor şi numărul matricol şi tutorele. Cataloagele pentru fiecare disciplină sunt generate automat prin sistemul E- SIMS.
- Cataloagele cu note sunt semnate de către ambii membri ai comisiei de evaluare. Cataloagele se depun la secretariatul facultăţii cel mai târziu în ziua următoare evaluării orale. În cazul probelor scrise, depunerea cataloagelor se face nu mai târziu de 48 ore de la data susţinerii evaluării.
- În termen de 24 de ore de la primirea cataloagelor notele vor fi înregistrate de secretariat în E-SIMS şi vor fi accesibile studenţilor
- Studenţii au obligaţia de a consulta situatia şcolara, după fiecare examen.
- În cazul în care:
- un student care are cel mult 5 discipline nepromovate în anii de şcolarizare parcurşi până la data înscrierii va fi înscris în anul de studiu superior celui din care provine. El va achita taxa anului în care este înscris şi taxa pentru disciplinele nepromovate anterior (dacă a epuizat cele două prezentări gratuite).
- un student care are mai mult de 5 discipline nepromovate în anii de şcolarizare parcurşi va fi înscris în acelaşi an de studiu. El va achita taxa pentru disciplinele nepromovate anterior (dacă a epuizat cele două prezentări gratuite sau dacă nu s- a prezentat la mai mult de jumătate din evaluările semestrului).
- un student care, după ultimul an de studiu, are maximum 5 restanţe la disciplinele obligatorii şi opţionale înscrise în planul de învăţământ al specializării pe care o urmează, reface, cu statut de cursant, toate aceste discipline în regim cu taxă în anul universitar următor. Neîndeplinirea acestei obligaţii în termenul stabilit constituie motiv de exmatriculare.
- In cazul în care s-a dovedit că studentul a încercat să promoveze examenele prin fraudă, va fi propus spre exmatriculare
- Decanul poate anula rezultatele unui examen dacă se dovedeşte că acestea au fost obţinute în mod fraudulos şi poate dispune reorganizarea examenului.
Comisia de evaluare:este responsabilă pentru modul de evaluare a cunoştinţelor şi pentru înscrierea corectă a notelor în catalog şi carnet.
Secretariatul are obligatia de a verifica completarea corectă şi integrală a catalogului şi transcrierea notelor în E-SIMS.
Studentul are obligaţia să respecte programarea examenelor, să aibă asupra sa carnetul de student şi actul de identitate pentru legitimare şi să se informeze în termenul prevăzut de prezentul regulament asupra rezultatelor examenului.