"Moștenitorii lui Socrate" la Apollonia TV din Iași

Filosofia este văzută diferit de cei mai mulți oameni. Ne putem întreba, totuși, ce este filosofia – „regina științelor” sau comoara ascunsă a disciplinelor? Ca absolventă a Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, specializarea Filosofie și a masteratului Filosofie Aplicată și Management Cultural (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), și din dorința de a sugera răspuns acestor provocări, am realizat săptămânal emisiunea despre filosofie Moștenitorii lui Socrate la Apollonia TV din Iași. Începând cu decembrie 2013 și până în prezent, prin intermediul televiziunii, am accentuat diverse concepte filosofice, conferințe ce au avut loc la Facultatea de Filosofie, precum și cărți lansate cu tematici filosofice.

În cadrul emisiunilor din platoul televiziunii ieșene am avut plăcuta ocazie de a discuta cu profesori universitari, masteranzi, doctoranzi și iubitori de înțelepciune. Pot spune că fiecare invitat îmi oferă șansa de a observa că filosofia are multe ramuri ce pot fi îmbinate cu oricare altă disciplină, ceea ce mă face să realizez cu drag fiecare ediție, în care să aduc în atenția telespectatorilor – filosofia ca mod de viață și atmosfera academică mai aproape de privitori. Caracterul filosofic distribuit pe ecranele TV apare ca aplicabilitatea unei perspective mai largi a lucrurilor și a diverselor situații vitale.

La emisiunea Moștenitorii lui Socrate se poate observa evidențierea utilității filosofiei și a activităților ce au loc în acest domeniu pentru viața cotidiană. Prin ideile discutate se accentuează faptul că filosofia este un câmp larg de subiecte, principii și aforisme pentru viață. În acest mod aduc în atenția telespectatorilor – filosofia ca formă a vieții. Necesitatea filosofiei în viața de zi cu zi ne ajută să vedem rațional lucrurile, să reflectăm asupra noastră și a celor din jur.

Menționez câțiva invitați care au adus aportul științific și cultural la emisiunea "Moștenitorii lui Socrate" de la Apollonia TV:

  • - Prof. univ. dr. Nicu Gavriluță – decan al Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice;
  • - Prof. univ. dr. Petru Bejan – directorul Departamentului de Filosofie;
  • - Conf. univ. dr. George Bondor – Catedra de Filosofie;
  • - Asist. univ. dr. Cristian Moisuc – Catedra de Filosofie;
  • - Cercetător științific Florin Crîșmăreanu – domeniul Filosofie;
  • - Cercetător științific Camelia Grădinaru – domeniul Științe ale comunicării;

Și mulți alți invitați de seamă din câmpul spiritului filosofic.

Drept urmare, filosofia îți dă aripi să zbori, dar și te luminează în momente dificile ale vieții, pentru că filosofia îți dezvoltă gândirea și spiritul critic, capacitatea de analiză a diverselor cazuri privite dintr-o perspectivă holistică. Astfel, în cadrul fiecărei ediții a acestei emisiuni mi-am propus să distribui gândul filosofic prin forța întrebărilor și a conversației cu invitații specialiști. Fiecărei ediții îi sunt atribuite teme clasice și moderne pentru latura pragmatică a vieții secolului nostru.

Autor: Eugenia Zaițev – Doctorand la Filosofie, realizator și moderator al emisiunii

"Moștenitorii lui Socrate" la Apollonia TV din Iași.

 

2015

---

2014

 

---

 

---

---

---

 

Go to top