Principalul și secundarul. Arheologii, deconstrucții, ontologii

Colocviul Național al Centrului de Hermeneutică, Fenomenologie și Filosofie Practică

Ediția a XV-a

 

ONLINE

22-23 noiembrie 2024

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice

& Academia Română, Filiala Iași, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”

 

CALL FOR PAPERS

Ediția a XV-a a Colocviului abordează tema principalului și a secundarului cu intenția de a surprinde, din cât mai multe unghiuri, complementaritarea celor doi termeni, în feluritele ei ramificații. Analizele lui Mircea Florian asupra recesivității (Recesivitatea ca structură a lumii), apoi cele ale lui Virgil Nemoianu (O teorie a secundarului), dar și revenirea la deconstructivism și la poststructuralism reprezintă câteva puncte de pornire pentru a dezbate geografiile simbolice (Edward Said, Maria Todorova, Larry Wolf) prin intermediul cărora culturile de ieri și de azi comunică între ele. Conținutul principalului și secundarului se schimbă mereu, dar pozițiile lor par a fi fixe, ghidând atât ontologiile, cât și epistemologiile ori hermeneuticile prin care lumea este percepută, cunoscută, înțeleasă și interpretată. Culturile de tot felul, fie ele reale ori virtuale, dezvoltă periodic nu doar reacții radicale față de centralitățile dominante, reacții care celebrează adesea doar simpla inversiune și opoziția frustă, ci propun și nuanțate strategii de infiltrare și subversiune sau, dimpotrivă, de coabitare armonioasă, punți de trecere (Deleuze), privirea laterală și epistemologiile alternative (Nemoianu), perspectivismul (Nietzsche și continuatorii săi recenți), ontologiile nuanței și ale marginilor (Derrida, dar și Cioran, printre alții), preferința pentru ambiguitate, bruiaj (Serres) ori dialog (Gadamer). Dând atenția cuvenită raporturilor dintre modernitate, tradiție și actualitate, dar și celor dintre conservatorism și progresism, atât de prezente în dezbaterile ideologice recente, precum și mai vechii probleme a canonului literar și artistic, ori celei a scrierii istoriei, inclusiv a istoriei filosofiei, pot fi evidențiate tipuri de ierarhizări, substituiri și coagulări care apar între obiect și imagine, între manual și digital, în Orient și Occident, între corp și suflet, între Pământ și Lună, între trecut și viitor, între om și mașină, între ceea ce trece drept iminent și ceea ce pare prea puțin probabil (Nassim Nicholas Taleb). De asemenea, participanții ar putea răspunde, prin intervențiile lor, unor dileme vechi ori actuale: oralul sau scrisul, figurativul sau non figurativul, cartea sau filmul, memoria istorică sau memoria socială (Maurice Halbwachs), instrucția sau educația, originalul sau produsul de serie (Walter Benjamin), criza sau cataclismul, individul sau societatea, Uniunea Europeană sau NATO, Pământul sau Multiversul, Einstein sau Heisenberg, Freud sau Jung?

Colocviul își propune să asigure un spațiu al dezbaterii privitoare la înțelegerea și interpretarea oricărei situații epistemice, simbolice, discursive, politice sau ideologice care nuanțează raporturile dintre principal și secundar, în oricare din ipostazele lor: centru și margine, actual și posibil, real și virtual, unitate și pluralitate, identitate și diversitate, public și privat (local, particular). Sunt binevenite abordările care pun în discuție și redefinesc sensurile clasice ale modernității și ale raționalității (precum raționalitatea estetică ori cea hermeneutică), dar și cele care aprofundează sugestiile venite din perspectiva noilor forme de teorie critică, feminism, postcolonialism, biopolitică (Foucault) ori psihopolitică (Byung-Chul Han) etc.

Propunerile (titlu, rezumat de max. 350 cuvinte, afiliere instituțională și nr. de telefon) vor fi trimise la adresa: . Așteptăm propuneri atât din partea cercetătorilor cu experiență, cât și a tinerilor cercetători, indiferent de domeniul în care activează.

Prezentările se vor limita la 20 de minute, fiind urmate de 10 minute de întrebări și comentarii.

Colocviul se va desfășura online, fiind folosită una din platformele cunoscute. Înregistrarea comunicărilor se va face numai cu acordul participanților care prezintă lucrări. Arhivarea, prelucrarea și difuzarea, integrală sau parțială, a înregistrărilor se va face cu respectarea prevederilor GDPR și exclusiv în scopuri academice.

Nu se percep taxe de participare.

Data limită de trimitere a propunerilor: 10 noiembrie 2024

Lucrările in extenso vor fi supuse unui proces de peer review suplimentar, iar cele selectate vor fi publicate într-un volum colectiv (în limba română) și/sau într-un dosar tematic al unei reviste indexate în Clarivate Analytics (fostă Thomson Reuters) / BDI, într-o limbă de circulație internațională.

Organizatori: George Bondor, Andi Mihalache

Consiliul ştiinţific al colocviului: Prof. dr. Ştefan Afloroaei (m.c. al Academiei Române), Prof. dr. Petru Bejan, Prof. dr. Corneliu Bîlbă, Prof. dr. Bogdan Crețu, Conf. dr. Florin Crîșmăreanu, Conf. dr. Valeriu Gherghel, Conf. dr. Doris Mironescu, Conf. dr. Cristian Moisuc, Prof. dr. Cristian Nae, Prof. dr. Antonio Patraș, Prof. dr. Ioan Alexandru Tofan