Colocviul național  Voință și normă

Iași, 11 decembrie 2021 (online)

aaa

 

Consiliul ştiinţific al colocviului:

Acad. prof. univ. dr. Ştefan Afloroaei, prof. univ. dr. Petru Bejan, prof. univ. dr. Corneliu Bîlbă, prof. univ. dr. George Bondor, prof. univ. dr. Alexandru Tofan 

 

Argumentul științific al colocviului

 

   Prezentul colocviu își propune să ofere un cadru de discuție în marginea celor două concepte care stau în tensiune (voință și normă) și, în același timp, sunt inseparabile (grație conceptului de libertate), așa cum o dovedește istoria filosofiei sau istoria ideilor politice.

   De la dimensiunea teologică până la cea politică, de la aspectul metafizic până la cel moral, colocviul își propune să ofere participanților ocazia de a permite o mai bună înțelegere a rolului jucat de aceste concepte în decursul istoriei ideilor occidentale, la diferiți autori care s-au aplecat cu mai multă atenție asupra acestora.

   Punctul de plecare al argumentului colocviului este cel al secolului al XVII-lea, însă conceptele de voință și normă (precum și raportul dintre ele, sintetizat de conceptul de libertate), nu pot fi ținute doar în granițele unei singure perioade sau unei singure opere. Deoarece ideile nu respectă (din fericire!) periodizările înguste, organizatorii sunt convinși că participanții vor aborda suprinzător de multe perspective asupra conceptelor care definesc orizontul argumentului. Abordările interdisciplinare sunt la fel de binevenite.

   După colocviu, participanții vor putea trimite organizatorilor articole redactate conform standardelor științifice, în vederea evaluării și publicării acestora într-un volum colectiv la o editură acreditată CNCS, până în toamna anului 2022. Nu vor fi percepute taxe de participare sau de publicare.

   Cei care doresc să participe la colocviu sunt rugați să trimită la adresa : titlul intervenţiei, un scurt rezumat al acesteia (maxim 500 de cuvinte), afilierea instituțională și datele de contact (telefon și email).

Termenul-limită de trimitere a propunerilor este 4 decembrie 2021.

 

Colocviu realizat prin proiectul PN-III-P1-1.1-TE-2019-0610, în cadrul PNCDI III (membrii echipei: conf.univ.dr. Cristian Moisuc, CS III dr. habil. Florin Crîșmăreanu, lector univ.dr. Viorel Țuțui, ACS drd. Bogdan Guguianu)