afis Granite

Imagini ale graniței, sensuri ale periferiei
Colocviul Național al Centrului de Hermeneutică, Fenomenologie și Filosofie Practică
Ediția a XIII-a

Iași / Siret / ONLINE
23-24 septembrie 2021
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice
Centrul Cultural „Mihai Teliman” Siret

 

PROGRAMUL EVENIMENTULUI

 

CALL FOR PAPERS


Definite (și auto-definite) prin raport cu diversele centralități (reale, imaginare, utopice etc.), periferiile exprimă uneori o nebănuită forță de auto-afirmare, devenind nu doar autarhice, auto-suficiente, ci mai ales conștiente de virtuțile lor creative. Ieșind de sub tutela centrului, deconstruindu-l, transformând defensiva într-o explozivă contraofensivă și falsa secundaritate într-o lume a pluralității, a singularităților ireductibile la un principiu auto-impus, refuzând vechiul statut de copie a unui model, pentru a se afirma ca simple simulacre dincolo de orice raport mimetic, periferiile devin tot mai importante într-o lume care oscilează între invocarea întregurilor abstracte (Statul, lumea globală), reinventarea totalităților semi-abstracte cu potențial politic exploziv (națiunile, grupurile etnice sau cele fundamentaliste religioase) și celebrarea dispariției ludice a oricărei centralități și a oricărui întreg (relativismele de tot felul).
Reale sau imaginare, teritoriale sau noetice, culturale sau politice, granițele se cer a fi din nou problematizate. Tendința flexibilizării acestora a condus și la mișcarea contrară, a reafirmării lor abrupte. Astfel, apetența pentru universal este dublată de redescoperirea sau inventarea unor noi forme ale particularului. În tensiunea dintre ele se constituie sensurile lumii de azi. Dintre acestea din urmă, unele pot transmite sau resuscita forme de viață frecventabile, în vreme ce altele ne pot proiecta în lumi prea intens colorate ideologic.    
Colocviul își propune să asigure un spațiu al dezbaterii privitoare la înțelegerea actuală a granițelor și a periferiilor, dar mai ales la constituirea diferită a sensului vieții și al lumii pentru omul care face experiența acestora.

Propunerile (titlu, rezumat de max. 350 cuvinte, afiliere instituțională și nr. de telefon) vor fi trimise la adresa: . Așteptăm propuneri atât din partea cercetătorilor cu experiență, cât și a tinerilor cercetători, indiferent de domeniul în care activează.
Prezentările se vor limita la maxim 20 de minute, fiind urmate de 10 minute de întrebări și comentarii.
Deschiderea Colocviului va avea loc în format fizic la Siret în cadrul Zilelor & Nopților orașului Siret, în perioada 16-17 septembrie 2021.
Colocviul se va desfășura în regim hibrid, fiind folosită una din platformele cunoscute. Înregistrarea comunicărilor se va face numai cu acordul participanților care prezintă lucrări. Arhivarea, prelucrarea și difuzarea, integrală sau parțială, a înregistrărilor se va face cu respectarea prevederilor GDPR și exclusiv în scopuri academice.

Nu se percep taxe de participare la Colocviu.

Data limită de trimitere a propunerilor: 10 septembrie 2021.

Lucrările in extenso vor fi supuse unui proces de peer review suplimentar, iar cele selectate vor fi publicate într-un volum colectiv (în limba română) și/sau într-un dosar tematic al unei reviste indexate în Clarivate Analytics (fostă Thomson Reuters) / BDI, într-o limbă de circulație internațională.

Organizatori:
George Bondor, Ioan Mateiciuc

Consiliul ştiinţific al colocviului:

Prof. dr. Ştefan Afloroaei (m.c. al Academiei Române), Prof. dr. Petru Bejan, Prof. dr. Corneliu Bîlbă, CS III dr. Florin Crîșmăreanu, Conf. dr. Valeriu Gherghel, Conf. dr. Cristian Moisuc, Prof. dr. Ioan Alexandru Tofan