support ERSTE

PATTERNS Lectures

Granițe, bariere și cultura protestului. Noua politică a mișcărilor sociale în Europa Centrală și de Est

Pe parcursul semestrului întâi al anului universitar 2016-2017, începând cu luna noiembrie, Departamentul de Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene (Facultatea de Filozofie și Științe Social-Politice) organizează o serie de evenimente publice ca parte a proiectului „Granițe, bariere și cultura protestului. Noua politică a mișcărilor sociale în Europa Centrală și de Est” în cadrul programului PATTERNS Lectures, inițiat de ERSTE Stiftung și implementat de World University Service Austria în colaborare cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași (http://www.erstestiftung.org/patterns-lectures/20162017-2/selected-courses/ ).

Această inițiativă sprijină cercetarea aplicativă în domeniul studiilor culturale și dezvoltarea unui curs transdisciplinar susținut de lect. Ovidiu Gherasim-Proca. Prin contribuția ei, studenții vor beneficia de facilități speciale de documentare, inclusiv de dotarea bibliotecii universitare cu o serie de publicații importante.


În ultimii ani, recesiunea economică a fost însoțită transformări politice, conflicte și mișcări sociale de mare amploare. Mișcările de protest pentru democrație și împotriva inegalității sociale au generat efecte ce depășesc cu mult sfera politicii naționale. Au îndepărtat bariere în calea participării, ignorând granițele dintre state. Din nefericire, alte bariere au început să le înlocuiască pe cele vechi. Realitățile geopolitice, dezbaterile referitoare la migrație și mișcările politice naționaliste remodelează contextul mobilizării politice.

Prelegerile și dezbaterile ce le vor însoți, susținute de invitați din România și din străinătate, specialiști în științele sociale, teoreticieni ai culturii sau oameni de cultură, vor explora problematica transformărilor culturale și politice recente din Europa de Est, oferind studenților exemple concrete și instrumentele teoretice cu care le pot analiza dintr-o perspectivă comparativă:

Tetiana Havlin - „From the Revolution on the Granite in 1990s to the Revolution of Dignity in 2010s Modern Ukrainian Protest Culture”

Vasile Ernu - „De la underground-ul sovietic la protestele post-sovetice: forme de contestare şi rezistenţă în spaţiul ex-sovietic”

Ovidiu Țichindeleanu - „Mică introducere în decolonialitate pentru români”

Despre invitați:

Tetiana Havlin este lector la University of Siegen (Germany), având ca domenii principale de cercetare analiza structurilor sociale și a inegalităților sociale. A predat cursuri de sociologia culturii, studii de gen, sociologie urbană și sociologia migrației. A publicat și a susținut prelegeri pe tema transformărilor politice și sociale din Ucraina. 

Vasile Ernu este scriitor și critic social. Are o activitate publicistică considerabilă. A scris despre disidența artistică din Rusia post-comunistă și este recunoscut drept principalul inițiator și animator al publicației de critică socială CriticAtac. A susținut în țară și în străinătate o serie de conferințe despre cultura pop din URSS și despre arta angajată în Rusia post-socialistă.

Ovidiu Ţichindeleanu este filosof şi teoretician al culturii. Co-fondator al revistei independente Philosophy & Stuff (1997–2001), co-fondator al platformei Indymedia România (din 2004), al CriticAtac.ro (2010) si LeftEast (2012). Editor of IDEA arts + society (www.ideamagazine.ro); collection coordinator at IDEA publishing house (www.ideaeditura.ro). Din 2012 predă la Şcoala Decolonială, Roosevelt Institute, Utrecht University, Middelburg, Olanda.