Claude Karnoouh 2015 IASIDepartamentul de Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politicevă invită să participați la conferința Du particulier au général. Ou comment à l’occasion du vaste projet social puis touristique d’urbanisation du littoral de la Mer Noire, la Roumanie communiste a confirmé son intégration au capitalisme mondial („De la particular la general. Sau cum şi-a confirmat România comunistă integrarea în capitalismul mondial prin vastul proiect social şi apoi turistic de urbanizare a litoralului de la Marea Neagră”) susținută de  Claude Karnoouh, profesor-invitat la Facultatea de Sociologie a Universității din București.

Evenimentul va avea loc vineri, 13 martie, la ora 12, în Amfiteatrul II8 (corp A), și este ocazionat de lansarea la Iași a celui mai recent volum sub semnătura lui Claude Karnoouh, Raport asupra postcomunismului şi alte eseuri incorecte politic (2014), cu colaborarea editurii Alexandria Publishing House.

 

Claude Karnoouh s-a născut în martie 1940 la Paris, unde și-a făcut și studiile superioare. Din 1968 până în 2005 a fost cercetător al Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS). A predat la Universitatea Paris X Nanterre, Sorbona, INALCO, Universitatea din Gand (Belgia), Charlottesville (Virginia, SUA), Urbino (Italia), ELTE (Budapesta). Începând cu 1973 a întreprins o serie de anchete etnografice în satele din Maramureș. Între 1991 și 2002 a fost profesor-invitat al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. Din 2012 este profesor-invitat la Facultatea de Sociologie a Universității din București. Este autorul unui impresionant număr de studii științifice, articole și eseuri de antropologie culturală și politică, filosofia culturii și filosofie politică. Printre cărțile publicate se numără câteva volume în limba română: Românii. Tipologie și mentalități, Humanitas, București, 1994; Dușmanii noștri cei iubiți, Polirom, Iași, 1997; Comunism postcomunism și modernitate târzie, Polirom, Iași, 2000; Adio diferenței. Eseu asupra modernității târzii, IDEA, Cluj, 2001; Inventarea poporului-națiune. Cronici din România și Europa Orientală, 1973-2007, Idea Design & Print, Editură, Cluj, 2011; Odiseea bravului soldat Alexa. O cronică rimată a Primului Război Mondial, Editura Muzeului Literaturii Române, București, 2013.

Go to top