afis film 24 octPROIECȚIE DE FILM

"Videogramme einer Revolution"

(Videogramele unei revoluții)

Harun Farocki, Andrei Ujică

24 octombrie 2018, ora 12:00

Corp A, Sala P9

Proiecția, la fel ca și expoziția Harun Farocki, "Între două războaie" (Between two wars), deschisă publicului în spațiul tranzit.ro/ Iaşi (Str. Alexandru Lăpuşneanu, nr. 7-9) în intervalul 7.09.2018 – 31.12.2018, fac parte din proiectul cultural "Trecut incomod" (curatori Florin Bobu și Livia Pancu), organizat de asociația 1+1.


Harun Farocki este unul dintre cei mai influenţi cineaşti germani contemporani  care a fost preocupat să analizeze mecanismele de manifestare și propagare a capitalismului. "Majoritatea filmelor lui Farocki sunt exerciții analitice ale situațiilor economice și politice care ne condiționează percepția. Lucrările sale, în marea lor parte, se ocupă cu statutul imaginii și de modul în care  înțelegem adevărul prin intermediul imaginilor. Farocki, așa cum este deseori descris de cercetători, are drept scop utilizarea lucrărilor ca instrument al cercetării. Filmele sale, ca multe alte filme experimentale, sunt dispozitive euristice de penetrare a porilor adânci ai problemelor sociale." (Sezgin Boynik)

Expoziţia "Între două războaie/Between two wars" ia titlul lucrării omonime a lui Harun Farocki şi permite publicului din Iaşi o trecere în revistă, cronologică, a șase lucrări cinematografice ale lui Harun Farocki din colecţia n.b.k. Video-Forum, începand cu Nicht löschbares Feuer (1969), Zwischen Zwei Kriegen (1978), Bilder der Welt und Inschrift des Krieges (1988), Gefängnisbilder (2000) sau Schöpfer der Einkaufswelten (2001) făcând astfel posibilă o înţelegere mai profundă a aparatului și mecanismelor cinematice precum  şi a metodologiei de lucru a autorului. Extrem de importantă pentru notorietatea cineastului german în Romănia, lucrarea Videogramme einer Revolution (1992), realizată împreună cu Andrei Ujică în 1992 va putea fi astfel analizată în contextul mai larg al lucrărilor lui Harun Farocki.

Harun Farocki (1944-2014) este un regizor și autor german care a creat peste 100 de producții pentru televiziune și cinematografie, inclusiv filme de lung metraj, eseuri filmice politice și documentare. Până la căderea zidului Berlinului a lucrat în Germania de Vest. De numeroase ori a citat influența gânditorilor și practicanților culturali marxiști, cum ar fi regizorul de teatru Bertolt Brecht, filosoful Theodor Adorno și regizorul Jean Luc Godard. În 1968, împreună cu Hartmut Bitomsky, Wolfgang Petersen și Holger Meins, Harun Farocki au fost eliminaţi pentru activitățile politice nedorite din nou înfiinţata Academie Germană de Film și Televiziune din Berlin. În perioada 1974-1984 a fost redactor al revistei Filmkritik din München și, mult mai târziu a co-scris împreună cu Kaja Silverman cartea "Vorbind despre Godard", publicată în 1998 și 1999 în New York și Berlin. Între 1993 și 1999 a fost profesor la Universitatea California din Berkeley. Începând cu anul 1996, lucrările sale au început să fie prezentate extensiv în muzee și în instituții de artă contemporană precum: Tate Modern din Londra, MUMOK Wien, Jeu de Paume din Paris, MACBA din Barcelona și Muzeul Ludwig din Köln. În 2007, lucrarea sa Deep Play a fost prezentată în Documenta 12. Din 2004 a fost  profesor invitat, şi din 2006 profesor universitar plin la Academia de Arte Plastice din Viena. Între 2011 și 2014, Harun Farocki împreună cu Antje Ehmann și-au realizat proiectul pe termen lung "Work in a single shot" / "Muncă într-un singur cadru", care a fost prezentat și la Bienala de la Veneția în 2015. El a murit la 30 iulie 2014, lângă Berlin.

Proiecţia de film şi expoziţia Harun Farocki "Între două războaie" (Between two wars) fac parte din proiectul TRECUT INCOMOD, organizat de 1+1 în colaborare cu tranzit.ro/ Iași, Neuer Berliner Kunstverein (n.b.k.), Centrul Cultural German Iași  și este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

www.unuplusunu.org