Prof. dr. Marius DumitrescuStimaţi candidaţi ai Şcolii Doctorale,

Avem deosebita bucurie să vă urăm BUN VENIT în Şcoala Doctorală din cadrul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice a prestigioasei Universităţi „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Prin tradiţia şi prestigiul său, Universitatea noastră este cunoscută în întreaga lume şi ocupă poziţia 601 din 700 de universităţi ce au fost ierarhizate în anul 2012 (ierarhie publicată de Quacquarelli Symonds Company). În România, pe baza rezultatelor obţinute în cadrul cercetării avansaeă şi a actului educaţional (licenţă, master şi programe doctorale) de excepţie, ea se numără în topul primelor trei universităţi.

Diploma eliberată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi este recunoscută atât în Romania, cât şi în aproape 300 de universităţi din Europa, SUA, Asia, Africa şi Australia, care au semnat colaborări cu Universitatea noastră.

Cu 2757 de studenţi înscrişi, Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice ocupă locul al doilea în ierarhia Universităţii, dar, în acelaşi timp, este una dintre cele mai vechi din România deoarece, la Iaşi, gândirea filosofică are o foarte veche tradiţie. La începutul secolului al XVIII-lea aici a locuit marele filosof român Dimitrie Cantemir, membru al Academiei din Berlin, dar, ca instituţie Academică, Facultatea de Filosofie a fost creată abia în 1856 şi, împreună cu Facultatea de Drept şi cea de Teologie, au fondat Universitatea din Iaşi la 1 octombrie 1860.

În cadrul Facultăţii de Filosofie s-au eliberat titluri de doctor în Ştiinţe Sociale (Sociologie) încă de la începutul secolului XX, iar după 1960 au urmat titlurile de doctor în epistemologie şi logică, hermeneutică şi istoria filosofiei. După 1990 s-au dezvoltat noi câmpuri de cercetare, precum Ştiinţele Politice şi Ştiinţele Comunicării, toate fiind conduse de profesori ce sunt înalt specializaţi în aceste domenii. Începând cu 1 septembrie 2005, toate aceste câmpuri de cercetare sunt unite într-o singură Şcoală Doctorală cu peste 100 de doctoranzi şi 16 profesori coordonatori de doctorat, iar titlul de doctor este obţinut acum ca parte a programului curricular al Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice.

Şcoala Doctorală din cadrul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice are un caracter puternic interdisciplinar, deschis ultimelor cercetări din aceste domenii şi care se bazează pe realizări internaţionale deosebite, participări la conferinţe şi congrese, publicaţii şi numeroase doctorate în cotutelă cu prestigioase universităţi din Europa. Această Şcoală Doctorală are patru domenii de specializare: Filosofie, Ştiinţele Comunicării, Sociologie şi Ştiinţe Politice. Posibilii candidaţi pot opta pentru o paletă extrem de largă a câmpului de cercetare: Politici comparative, Relaţii internaţionale, Politici şi instituţii al Uniunii Europene, Istoria filosofiei, Istoria şi filosofia religiilor, Semiotică, Etică, Hermeneutică, Antropologie filosofică, Metafizică, Axiologie, Filosofia culturii şi comunicare interculturală, Logică, Retorică şi teoria argumentării, Psiho-sociologie, Sociologia religiilor, Asistenţă socială a grupurilor vulnerabile, Estetică şi multe altele.

Misiunea noastă este de a-i ajuta pe doctoranzi în vederea dezvoltării abilităţilor lor teoretice şi de cercetare pentru a deveni specialişti recunoscuţi internaţional, cadre universitare competitive şi lideri ai secolului XXI. Pentru a obţine toate acestea va trebui să urmaţi cursurile şi seminariile din cadrul pregătirii avansate ce se derulează în cadrul primului semestru al Şcolii Doctorale, să beneficiaţi de o bursă de un semestru la o universitate din străinătate, să obţineţi experienţă de predare şi, în final, va trebui să realizaţi o cercetare originală semnificativă, reprezentată de teza dvs. de doctorat.

În final, trebuie să menţionăm şi oportunităţile oferite de oraşul Iaşi, situat pe cele şapte coline şi având o populaţie de aproximativ 400.000 de locuitori. Aici puteţi vizita muzee, parcuri minunate şi vechea Grădină botanică sau puteţi să vă bucuraţi de numeroasele activităţi culturale găzduite de Teatrul Naţional, Opera Română, Filarmonica de Stat şi în mod special de Casa de Cultură a Studenţilor.

În speranţa că ne vom întâlni în curând, tot ceea ce îmi mai rămâne de spus este ….

VENIŢI SĂ VĂ ALĂTURAŢI
COMUNITĂŢII NOASTRE ŞTIINŢIFICE!

Directorul

Şcolii Doctorale din Cadrul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice,

Prof. dr. MARIUS DUMITRESCU

Go to top