Colocviul anual
al Școlii Doctorale de Filosofie și Științe Social-Politice

Ediția a II-a

PRUDENȚĂ ȘI TEMERITATE
Problema originalității în cercetarea doctorală
19 aprilie 2019

 

PROGRAMUL EVENIMENTULUI

Organizatori: Cristiana Asăvoaie, Ciprian Bursuc, Cosmin Spaschi

Consiliul științific al colocviului:

Prof. Dr. Ștefan Afloroaei, Prof. Dr. Petru Bejan, Prof. Dr. George Bondor, Prof. Dr. Ștefan Cojocaru, Prof. Dr. Nicu Gavriluță, Conf. Dr. Ioan Alexandru Grădinaru, Prof. Dr. George Poede, Prof. Dr. Constantin Sălăvăstru, Conf. Dr. Bogdan Ștefanachi, Prof. Dr. Conțiu Tiberiu Șoitu, Conf. Dr. Ioan Alexandru Tofan

Parteneri: HoltIS; Liga Studenților de la Filosofie Iași; Asociația Studenților Jurnaliști; Centrul de Hermeneutică, Fenomenologie și Filosofie Practică

În orice domeniu, cercetarea autentică presupune un amplu demers de formare, care implică aprofundarea istoriei problemelor avute în vedere, a interogațiilor formulate, a metodelor aplicate, a soluțiilor propuse, a strategiilor explicative și a paradigmelor interpretative. Îndeplinirea acestei condiții devine tot mai laborioasă într-un moment istoric marcat de abundența de informație și de extinderea accelerată a pieței internaționale a ideilor. Totodată, prin natura sa, cercetarea impune și exigența originalității, a depășirii "stadiului actual", un imperativ al transcenderii modelelor explicative și interpretative deja existente. O primă întrebare ce apare inevitabil în fața acestei situații aporetice privește atitudinea dezirabilă a cercetătorului prins între mimetismul aprofundării și idealul inovării: este de preferat prudența clarificatoare, apropierea de teoriile și analizele deja clasice, sau o abordare temerară, înaintarea unei grile interpretative, a unui model explicativ sau chiar a unei teorii proprii în pofida unor riscuri posibile? Această alternativă duce, însă, la noi întrebări. Echivalează precauția cu o "condamnare" la repetiție? Originalitatea merită urmărită chiar și atunci când admite o formă de "violență" hermeneutică sau explicativă? Care sunt criteriile ce delimitează o analiză fidelă cadrului teoretic prealabil de o propunere inovativă? Este posibilă ruptura tranșantă de tradiție și de "știința normală" a zilelor noastre? Este posibilă desfășurarea unei cercetări originale în limitele unor idei clasice?
A doua ediție a Colocviului Școlii Doctorale de Filosofie și Științe Social-Politice propune o dezbatere cu privire la modul în care doctoranzii se raportează la problema originalității și la atitudinile propice, în zilele noastre, cercetării. Participanții sunt invitați să-și expună propriul proiect de cercetare, concentrându-se asupra relației dintre deschiderile inedite pe care le pun în joc și moștenirea științifică și culturală care le face posibile.
Colocviul va avea două secțiuni principale dedicate științelor umaniste, respectiv științelor sociale. Invităm cercetătorii, doctoranzii și masteranzii din domeniile filosofie, sociologie, științele comunicării, științe politice, dar și din celelalte științe social-umane să trimită până la data de 12 aprilie 2019 titlul intervenției propuse, rezumatul acesteia (de maximum 300 de cuvinte) și un scurt CV, la adresa . Programul final al colocviului va fi anunțat pe data de 15 aprilie 2019. Prezentările se vor limita la 15 minute, fiind urmate de 10 minute de dezbateri. 
Locul de desfășurare: Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași
Pagina web: https://www.fssp.uaic.ro/