afis film 24 octPROIECȚIE DE FILM

"Videogramme einer Revolution"

(Videogramele unei revoluții)

Harun Farocki, Andrei Ujică

24 octombrie 2018, ora 12:00

Corp A, Sala P9

Proiecția, la fel ca și expoziția Harun Farocki, "Între două războaie" (Between two wars), deschisă publicului în spațiul tranzit.ro/ Iaşi (Str. Alexandru Lăpuşneanu, nr. 7-9) în intervalul 7.09.2018 – 31.12.2018, fac parte din proiectul cultural "Trecut incomod" (curatori Florin Bobu și Livia Pancu), organizat de asociația 1+1.


Harun Farocki este unul dintre cei mai influenţi cineaşti germani contemporani  care a fost preocupat să analizeze mecanismele de manifestare și propagare a capitalismului. "Majoritatea filmelor lui Farocki sunt exerciții analitice ale situațiilor economice și politice care ne condiționează percepția. Lucrările sale, în marea lor parte, se ocupă cu statutul imaginii și de modul în care  înțelegem adevărul prin intermediul imaginilor. Farocki, așa cum este deseori descris de cercetători, are drept scop utilizarea lucrărilor ca instrument al cercetării. Filmele sale, ca multe alte filme experimentale, sunt dispozitive euristice de penetrare a porilor adânci ai problemelor sociale." (Sezgin Boynik)

Expoziţia "Între două războaie/Between two wars" ia titlul lucrării omonime a lui Harun Farocki şi permite publicului din Iaşi o trecere în revistă, cronologică, a șase lucrări cinematografice ale lui Harun Farocki din colecţia n.b.k. Video-Forum, începand cu Nicht löschbares Feuer (1969), Zwischen Zwei Kriegen (1978), Bilder der Welt und Inschrift des Krieges (1988), Gefängnisbilder (2000) sau Schöpfer der Einkaufswelten (2001) făcând astfel posibilă o înţelegere mai profundă a aparatului și mecanismelor cinematice precum  şi a metodologiei de lucru a autorului. Extrem de importantă pentru notorietatea cineastului german în Romănia, lucrarea Videogramme einer Revolution (1992), realizată împreună cu Andrei Ujică în 1992 va putea fi astfel analizată în contextul mai larg al lucrărilor lui Harun Farocki.

Harun Farocki (1944-2014) este un regizor și autor german care a creat peste 100 de producții pentru televiziune și cinematografie, inclusiv filme de lung metraj, eseuri filmice politice și documentare. Până la căderea zidului Berlinului a lucrat în Germania de Vest. De numeroase ori a citat influența gânditorilor și practicanților culturali marxiști, cum ar fi regizorul de teatru Bertolt Brecht, filosoful Theodor Adorno și regizorul Jean Luc Godard. În 1968, împreună cu Hartmut Bitomsky, Wolfgang Petersen și Holger Meins, Harun Farocki au fost eliminaţi pentru activitățile politice nedorite din nou înfiinţata Academie Germană de Film și Televiziune din Berlin. În perioada 1974-1984 a fost redactor al revistei Filmkritik din München și, mult mai târziu a co-scris împreună cu Kaja Silverman cartea "Vorbind despre Godard", publicată în 1998 și 1999 în New York și Berlin. Între 1993 și 1999 a fost profesor la Universitatea California din Berkeley. Începând cu anul 1996, lucrările sale au început să fie prezentate extensiv în muzee și în instituții de artă contemporană precum: Tate Modern din Londra, MUMOK Wien, Jeu de Paume din Paris, MACBA din Barcelona și Muzeul Ludwig din Köln. În 2007, lucrarea sa Deep Play a fost prezentată în Documenta 12. Din 2004 a fost  profesor invitat, şi din 2006 profesor universitar plin la Academia de Arte Plastice din Viena. Între 2011 și 2014, Harun Farocki împreună cu Antje Ehmann și-au realizat proiectul pe termen lung "Work in a single shot" / "Muncă într-un singur cadru", care a fost prezentat și la Bienala de la Veneția în 2015. El a murit la 30 iulie 2014, lângă Berlin.

Proiecţia de film şi expoziţia Harun Farocki "Între două războaie" (Between two wars) fac parte din proiectul TRECUT INCOMOD, organizat de 1+1 în colaborare cu tranzit.ro/ Iași, Neuer Berliner Kunstverein (n.b.k.), Centrul Cultural German Iași  și este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

www.unuplusunu.org

Romania de la Marea Unire

Conferința internațională

"România – de la Marea Unire la integrarea europeană"

Iași, 14-15 noiembrie 2018

 

 

Call for Contributions

 

 

 

Organizatori

Departamentul de Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene și Departamentul de Cercetare din cadrul Facultății de Filozofie și Științe Social-Politice a Universității "Alexandru Ioan Cuza" Iași, cu sprijinul Consiliului Local Iași și a Compartimentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași.

 

Argument

În contextul aniversării Marii Uniri se impune o analiză (critică) a contextului care a creat condițiile pentru realizarea unui demers de asemenea magnitudine, evidențiind atât specificul punctelor de vedere exprimate de diversele provincii istorice cât, mai ales, aducând în prim plan elementele de convergență care au cristalizat statul unitar România. De asemenea, într-o perspectivă subiacentă vor fi analizate principalele orientări politice responsabile de acest eveniment precum și mecanismele prin intermediul cărora a fost posibilă formularea și realizarea unui asemenea obiectiv național.

Această perspectivă istorico-analitică va fi completată cu modul în care România se poziționează și reacționează din poziția actuală, de stat membru al Uniunii Europene în raport cu vecinătatea estică a acesteia. Un atare demers este necesar nu doar pentru a sublinia provocările pe care poziționarea geografică a României le generează cât, mai curând, de a identifica o serie de avantaje geopolitice și geostrategice pe care România ar trebui să le utilizeze pentru a-și formula obiectivele de politică externă la 100 de ani de la Marea Unire. Astfel, contiguitatea teritorială cu spațiul ex-sovietic precum și relațiile preferențiale cu Republica Moldova pot deveni aspecte extrem de importante atât pentru modelarea politicii externe a României, în încercare de a defini un nou proiect de țară, cât și pentru posibile îmbunătățiri ale politicilor și pârghiilor comunitare care gestionează vecinătatea orientală în condițiile în care Uniunea Europeană (UE) este interesată în stabilitatea, buna guvernare şi dezvoltarea economică de-a lungul granițelor sale estice. Altfel spus, această a două parte de proiectului își propune ca, fructificând experiența istorică, să identifice cum poate și trebuie să răspundă România provocărilor contemporane din poziția de vecinătate estică a Uniunii Europene – identificarea principalelor mecanisme politice și diplomatice prin intermediul cărora România poate să reprezinte un actor activ în raport cu Federația Rusă dar și cu statele foste republici sovietice.

Cuplând cele două analize – una de natură retrospectivă și cealaltă de natură prospectivă – proiectul își propune să genereze o dezbatere cu privire la ceea ce poate fi recuperat ca element de continuitate (din 1918 până astăzi) precum și cu privire la ceea ce trebuie inovat în cadrul obiectivelor naționale definite pe termen mediu și lung.

Impactul evenimentului academic va fi cu atât mai important cu cât va grupa în cadrul unei conferințe-dezbatere reprezentanți ai mediului universitar din România dar și din Republica Moldova, într-o încercare de a identifica puncte de vedere complementare și perspective cât mai diverse.

 

Depunerea rezumatelor

Participanții interesați trebuie să trimită un rezumat de 300 de cuvinte și un scurt CV la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. până la data de 28 octombrie 2018.

Rezumatele trebuie să fie scrie în format Word (doc., .docx) sau PDF cu informații, în această ordine:

  1. Autor(i), b) afiliere, c) adresă de e-mail, d) titlul lucrării, e)Rezumat.

Autorii propunerilor acceptate vor fi anunțați până la data de 1 noiembrie 2018.

 

Comitetul științific și de organizare:

Propunerile vor fi evaluate de către un comitet științific, exclusiv pe baza standardelor și a meritelor academice:

Prof. Dr. George POEDE, Președinte de onoare

Conf. Dr. Habil. Bogdan ȘTEFANACHI, Coordonator proiect & Prodecan & Directorul Departamentului de cercetare al Facultății de Filosofie și Științe Social Politice

Prof. Dr. Conțiu ȘOITU, Decan al Facultății de Filosofie și Științe Social Politice

Prof. Dr. Habil. Virgil STOICA, Directorul Departamentului de Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene

Cercet. St. III Dr. Alexandru MURARU

Lect. Dr. Olesea ȚĂRANU

Lect. Dr. Simona VRÂNCEANU

Lect. Dr. Silviu GRECU

Lect. Dr. Ana Maria ANDRONACHE

Lect. Dr. Diana MĂRGĂRIT

Lect. Dr.  Ovidiu GHERASIM-PROCA

Lect. Dr. Bogdan MIHĂILESCU

Lect. Dr. Corina BARBAROS

 

Important:

Pe baza unei selecții a lucrărilor conferinței, acestea vor fi ulterior publicate într-un volum științific.

Organizatorii nu percep taxe de participare. Cheltuielile ocazionate de masă, pauze de cafea, precum și materialele conferinței vor fi oferite participanților de către organizatori. Cheltuielile de transport și cazare sunt exclusiv în sarcina participanților.

conferenceEUCB

Programme

 

 

 

9.30 –10.00: Registration of Participants / Council Room of the Faculty of Philosophy and Social-Political Sciences, "Alexandru Ioan Cuza" University of Iași

10.00 – 10.30: Welcome and Introductory Remarks / Council Room of the Faculty of Philosophy and Social-Political Sciences, "Alexandru Ioan Cuza" University of Iași

10.30 – 17.30

Council Room of the Faculty of Philosophy and Social-Political Sciences, "Alexandru Ioan Cuza" University of Iași

Chairs: George POEDE, PhD. Professor
               Bogdan ȘETFANACHI, PhD., Associate Professor
               Alexandru MURARU, PhD., Researcher

 

Ciprian IFTIMOAEI (PhD., Deputy Executive Director, Iasi County Directorate of Statistics / Associate Lecturer, Alexandru Ioan Cuza" University of Iași, Faculty of Philosophy and Social and Political Sciences) The Quality of Life in Romania after EU Accession (2007-2017). A Statistical Analysis

Raluca ONUFREICIUC (PhD. Candidate, University of Bucharest, Faculty of Law & Faculty of Law, University of Coruna, Spain) Addressing the principle of EU-wide decision-making transparency and the possible challenges of the new European Regulation on personal data protection

Ionelia Bianca BOSOANCĂ, (MA Student, Babeş-Bolyai University, Cluj-Napoca, Researcher at the Academic Performance Student College) European Energy Policy between Efficiency and Reducing of Carbon Emissions

Mohamed BOUZEBRA (PhD candidate, University of Djilali Bounaama, Khemis Miliana, Algeria / Erasmus+ Doctoral Student, "Alexandru Ioan Cuza" University of Iași, Faculty of Philosophy and Social and Political Sciences) Toward a Comparative Elitology: the Examination of Political Constructivism of Social Reality and re-Nationalization as Act of Political Selection

Ella MAMONTOVA (PhD, Professor of Regional Policy and Public Administration Chair, Odessa Regional Institute for Public Administration of the NAPA under the President of Ukraine (ORIPA NAPA) The Activation of Participatory Democracy Practices as a Factor of Ukraine's European Integration Process

Svitlana OVCHARENKO (PhD. Professor, Odessa Regional Institute of Public Administration, Office of the President of Ukraine) Political Project Black Sea Cultural Identification

Ievgen PIELIEVIN (PhD, Odessa National Polytechnic University Department of Political Science) Social Equity as a Key Category of Sustainable Development in the Context of Ukraine's European Integration Processes

Bogdan ȘTEFANACHI (PhD. Habil., Associate Professor, Alexandru Ioan Cuza" University of Iași, Faculty of Philosophy and Social and Political Sciences, Department of Political Sciences, International Relations and EU studies) European Crises and Brexit - An Ever Smaller Union?

Alexandru MURARU (PhD., Alexandru Ioan Cuza" University of Iași, Faculty of Philosophy and Social and Political Sciences, Department of research), A "Credible Enlargement Perspective"? Present and future: The EU engagement with the Western Balkans

Ovidiu GHERASIM-PROCA (PhD., Lecturer, Alexandru Ioan Cuza" University of Iași, Faculty of Philosophy and Social and Political Sciences, Department of Political Sciences, International Relations and EU studies) Ideology, post-truth, techno-political mythologies

Silviu-Petru GRECU (PhD., Lecturer, Alexandru Ioan Cuza" University of Iași, Faculty of Philosophy and Social and Political Sciences, Department of Political Sciences, International Relations and EU studies) Social values and political attitudes in EU space. Western democracies vs. Eastern fragile states

Olesea ȚĂRANU (PhD., Lecturer, Alexandru Ioan Cuza" University of Iași, Faculty of Philosophy and Social and Political Sciences, Department of Political Sciences, International Relations and EU studies) From Frozen Conflicts to Hybrid Warfare or the Reconstruction of a New Wall between West and East

Corina BARBAROS (PhD., Lecturer, Alexandru Ioan Cuza" University of Iași, Faculty of Philosophy and Social and Political Sciences, Department of Political Sciences, International Relations and EU studies) Political Discourses and Emotion Codes. Perception of danger within an European Context

Marilena Raluca GROSU (PhD., "Alexandru Ioan Cuza" University of Iași, Faculty of Philosophy and Social and Political Sciences) EU challenges in the fight against poverty in the Member States

Laura CUCIURIANU (PhD. Candidate, "Alexandru Ioan Cuza" University of Iași, Faculty of Philosophy and Social and Political Sciences) Regulatory co-operation within Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP)

Melentina TOMA (PhD., Associate Professor, Alexandru Ioan Cuza" University of Iași, Faculty of Philosophy and Social and Political Sciences, Department of Philosophy) Relativizing values in the Romanian transition

Valeriu DECIU (MA Student, "Alexandru Ioan Cuza" University of Iași, Faculty of Philosophy and Social and Political Sciences), The Formation of National Identity and the International Projection

Andreea-Ştefania ALISTAR (BA Student in Economics and International Affairs, "Alexandru Ioan Cuza" University of Iaşi, Faculty of Economics and Business Administration) Immigrant crisis and socio-economic implications 2014-2017

Geanina Laura BĂDEANU (BA Student in Political Sciences, "Alexandru Ioan Cuza" University of Iași, Faculty of Philosophy and Social and Political Sciences) The Political Leader, Symbol of Soft Power

Ionela-Larisa BEJENARU (BA Student, "Alexandru Ioan Cuza" University of Iași, Faculty of Philosophy and Social and Political Sciences) The Impact of Migration Phenomenon

Conferința internațională

 "Uniunea Europeană – crize si granițe in secolul XXI"

Ediția A II-A
Iași, 18 Mai 2018

 

CALL FOR CONTRIBUTIONS

poster confOrganizatori

Departamentul de Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene și Departamentul de Cercetare din cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, organizează la Iași, în data de 18 Mai 2018, conferința internațională – Uniunea Europeană – crize si granițe in secolul XXI.

Format

Conferința încurajează schimbul de idei și teme interdisciplinare între participanți, prin contribuții noi, studii de caz, abordări teoretice etc. Scopul manifestării este acela de a susține și încuraja dezbaterea academică, precum și de a crea rețele de cercetare la nivel național între studenții, doctoranzii sau specialiștii interesați de subiectele conferinței. Formatul evenimentului va cuprinde două secțiuni distincte dedicate atât studenților și masteranzilor (dezbatere), cât și una care va aprofunda temele și preocupările puse în discuție de către doctoranzi, post-doctoranzi, cercetători, specialiști sau cadre didactice. De asemenea, în funcție de numărul participanților, diversitatea temelor și propunerile acestora, se vor putea organiza paneluri și workshop-uri tematice; detaliile vor fi anunțate în timp util. Totodată, există posibilitatea realizării unor dialoguri prin videoconferință (Skype) pentru prezentarea lucrărilor și/sau dezbateri pentru temele puse în discuție.

Grup țintă

Studenți, masteranzi, doctoranzi, cercetători, specialiști în științe politice, studii de securitate, relații internaționale și studii europene, drept, sociologie, istorie, studii culturale, jurnalism, antropologie politică, geografie socială sau politică etc.

Tematică

Uniunea Europeană trece printr-o poli-criză de natura endogenă, dar care este accentuată de o serie de aspecte exogene, care se originează în noua arhitectura geostrategică a lumii contemporane. Astfel, criza economică suprapusă peste necesitatea unui nou contract social care să relegitimeze Uniunea Europeană în rândul propriilor săi cetățeni trebuie să fie gestionată în contextul în care se produce o recalibrare a echilibrului internațional al puterii. Teme și evenimente precum conflictele din imediata proximitate a spațiului comunitar, impactul fenomenului migraționist sau redefinirea relațiilor cu partenerii tradiționali ori negocierile cu puterile emergente în condițiile resurecției naționalismelor reprezintă harta care propune o geometrie tot mai variabilă a granițelor Uniunii Europene. În acest context devin relevante atât răspunsurile politice supranaționale, care să reflecte interesul comun al Uniunii cât și abordările specifice fiecărui stat în cadrul diverselor formule bi sau multilaterale. Conferința Uniunea Europeană – crize si granițe in secolul XXI își propune să identifice și să analizeze, într-o manieră cât mai diversă, provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană la peste 60 de ani de la intrarea în vigoare a Tratatelor de la Roma, precum și să ofere o imagine cât mai comprehensivă a gradului în care Uniunea trebuie reformată/transformată, astfel încât obiectivele fundamentale asumate să rămână nu doar prioritare ci și să fie transpuse în politici funcționale care să răspundă provocărilor actuale.

Depunerea rezumatelor

Participanții interesați trebuie să trimită un rezumat de 200 de cuvinte și un scurt bio (100 cuvinte) la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. până la data de 11 Mai 2018.

Rezumatele trebuie să fie scrie în format Word (doc., .docx) sau PDF cu informații, în această ordine:

  1. Autor(i), b) afiliere, c) adresă de e-mail, d) titlul lucrării, e)Rezumat.

Autorii propunerilor acceptate vor fi anunțați până la data de 13 Mai 2018.

Comitetul științific:

Prof. Dr. Conțiu ȘOITU, Decan

Conf. Dr. Bogdan ȘTEFANACHI, Prodecan, Directorul Departamentului de Cercetare

Prof. Dr. Virgil STOICA, Directorul Departamentului de Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene

Prof. Dr. George POEDE

Cercet. St. III Dr. Alexandru MURARU

Conf. Dr. Diego VARELA

Lect. Dr. Simona VRÂNCEANU

Lect. Dr. Corneliu BÂLBĂ

Lect. Dr. Diana MĂRGĂRIT

Lect. Dr.  Ovidiu GHERASIM-PROCA

Lect. Dr. Ana Maria ANDRONACHE

Lect. Dr. Bogdan MIHĂILESCU

Lect. Dr. Corina BARBAROS

Lect. Dr. Silviu GRECU

Lect. Asoc. Dr. Olesea ȚĂRANU

Lect. Asoc. Dr. Dorina ȚICU

Drd. Laura CUCIURIANU, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași

Important:

Există oportunitatea publicării lucrărilor conferinței într-un volum colectiv, indexat în baze de date internaționale.

Organizatorii nu percep taxe de participare. Cheltuielile de transport nu vor putea fi decontate de către organizatori și sunt exclusiv în sarcina participanților.

Go to top