Asociația Eurocomunicare a organizat vineri, 24 noiembrie 2023, competiția națională „Fake News Challenge 2023”, un concurs adresat studenților din România, axat pe identificarea și contracararea dezinformării online. Participanții au trebuit să răspundă provocării de a identifica, pe baza unui brief, un fake news și de a crea, pornind de la acesta, în termen de o săptămână, un produs educațional creativ și eficient pentru promovarea măsurilor împotriva dezinformării (poster, infografic, broșură, pliant, animație, video scurt).

Andreea Flaviana Ghiba
Oana Maria Anton

 

Echipa formată din Oana-Maria Anton și Andreea-Flaviana Ghiba, studente în anul al-II-lea la specializarea „Comunicare și relații publice”, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, sub îndrumarea Lect. univ. dr. Daniel-Rareş Obadă, s-au clasat anul acesta pe podiumul competiției naționale, ocupând locul al-III-lea. Cele două tinere de la UAIC Iași au realizat o anchetă, similar unor detectivi, pentru identificarea unui fake news care cirula în mediul online. Apoi, au prezentat o soluție creativă pentru combaterea dezinformare în rândul tinerilor, sub forma unui material educațional video, concentrat pe semnalarea pericolelor acestui fenomen și importanța verificării surselor. Împreună, Oana-Maria și Andreea-Flaviana, au creat un jurnal de știri captivant, evidențiind importanța verificării și validării informațiilor înainte de distribuirea acestora.

Rezultatul obținut reprezintă o realizare personală importantă pentru cele două tinere, precum și o confirmare a capacității studenților la specializarea „Comunicare și relații publice” de a propune soluții educative inovatoare în combaterea dezinformării.

„Dincolo de orice rezultat, este un mare privilegiu faptul că ne-am exersat competențele de comunicare, cu această ocazie. Faptul că deja avem rezultate în domeniu reprezintă o validare pentru noi că suntem pe calea cea bună.” — Oana-Maria Anton, studentă în anul al al-II-lea la specializarea „Comunicare și relații publice”

„Experiența în cadrul competiției a fost captivantă și provocatoare. Eforturile noastre au fost răsplătite cu un loc pe podium. Această experiență îmi întărește convingerea că perseverența și dedicarea sunt cheile succesului în orice provocare.” — Andreea-Flaviana Ghiba, studentă în anul al al-II-lea la specializarea „Comunicare și relații publice”

„Le felicit pe cele două studente pentru implicarea în această competiție, dar și pentru proiectul realizat. Rezultatul obținut este unul foarte bun, având în vedere că în faza națională au concurat 10 echipe de la universități de prestigiu din țară, toate având propuneri creative. Dedicarea, perseverența, seriozitatea și pasiunea prin care s-au remarcat atât Oana, cât și Andreea au contribuit la obținerea acestui frumos rezultat. Le urez mult succes în continuare !” — Lect. univ. dr. Daniel-Rareş Obadă, coordonator